Disable Preloader

פרויקט קשר

קשר

שיתוף פעולה ייחודי בין ביה"ס לריפוי בעיסוק של הדסה והאוניברסיטה העברית בראשותה של פרופ' שולה פרוש, יו"ר ביה"ס, לבין ארגון "חברים לרפואה". רכזת הפרויקט מטעם ביה"ס היא גב' מירי טל-סבן.

מצגת פרויקט קש"ר 


נקודות ההשקה בינינו והמטרה המשותפת לנו הן:
לתרום לאוכלוסייה בעלת צרכים מיוחדים ולתת סיוע של חונכות לילדים
ולמבוגרים, ומכאן ליצור דור של סטודנטים בעלי מודעות חברתית וערכי תרומה כך, שגם בעתיד יתגייסו לפעילויות מעין אלה מיוזמתם האישית.

ביה"ס לריפוי בעיסוק של הדסה והאוניברסיטה העברית, ירושלים:
לאחר שנתיים מוצלחת של חונכות בקהילה במסגרת פרוייקט "קשר", זו השנה השלישית תשע"ב (2012) בה סיימו את הקורס 47 סטודנטים. השנה הורחב הפרוייקט וכיום הוא כולל שעות רבות יותר של הדרכה ולמידה אקדמית. הקורס הוא קורס חובה לתלמידי שנה א' ומקנה לסטודנט  5 נקודות זכות אקדמיות.
הנהלת בי"ס לריפוי בעיסוק רואה חשיבות רבה לקורס ועניין זה משקף את התפיסה של בית הספר שמעניקה משמעות רבה להתנסות של הסטודנט כבר בשנתו הראשונה ללימודים  בנתינה בקהילה וביצירת קשר עם אדם אחר.
במסגרת הקורס הסטודנטים נחלקים לשלוש קבוצות לימוד הנפגשות כל שבוע לאורך כל שנת הלימודים. במסגרת שיעורים אלה מתקיים שילוב הן של למידה אקדמית המלווה בהגשת מטלות אקדמיות והן הדרכה ומודעות לתהליכים הפנימיים שהסטודנט עובר במהלך החונכות. בנוסף הסטודנט זוכה להדרכה אישית ונחשף לשיעורים כיתתיים בנושאים רלוונטים לחונכות. במהלך השנה מגישים הסטודנטים דוחות על עבודתם בקהילה ורפלקציה על  משמעות העבודה עבורם. 

ב-17.6.12 התקיים מפגש הסיום בו הציגו הסטודנטים את עבודות הסיכום שלהם.
הטקס היה מרגש והעבודות שהציגו הסטודנטים שיקפו נאמנה את התהליך האישי והקבוצתי שעברו במהלך השנה במסגרת החונכות.

קשר 2012

הסטודנטים פעלו השנה  במסגרות הבאות:

בי"ח אלין, בי"ס אילנות / עמותת צעד קדימה, עמותת אור שלום, מרכז שלווה ומרכז יום לקשיש קרית מנחם.
החונכות התקיימה הן במסגרות הבתים של החניכים והן במסגרות החינוכיות- טיפוליות שלהם. כמו כן החונכות נעשתה הן במגזר היהודי והן הערבי.

בית חולים אלי"ן - מרכז לשיקום ילדים ונוער:
בית חולים אלי"ן - מרכז לשיקום ילדים ונוער המטפל בתינוקות, ילדים ונוער, נפגעי תאונות דרכים, פעולות טרור וילדים הלוקים במומים מולדים או מוגבלות כתוצאה ממחלות שונות. בית חולים אלי"ן לשיקום ילדים ונוער מספק מגוון רחב של שירותים רפואיים, פרא-רפואיים ושירותים נוספים מהמתקדמים בעולם כגון שיקום ילדים, שיקום נשימתי לילדים, אשפוז יום שיקומי לילדים, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, שח"ר – מעונות יום שיקומיים, הידרותרפיה לילדים, בריכה טיפולית לילדים, מרפאת הפרעות בתקשורת, מרפאת אכילה, מסלול – מרכז ספורט לילדים ונוער, שחיית תינוקות, המרכז לשיפור מיומנויות ועוד. הצוות המקצועי הינו צוות רב תחומי אשר עובד בשיתוף פעולה מלא להשגת התוצאות המרביות לכל מטופל ומטופל. הצוות באלי"ן מתעדכן תמידית בחידושים הרפואיים והטיפוליים בעולם. לבית חולים אלי"ן מגיעים מטופלים רבים מכל רחבי הארץ והעולם.

 

ביה"ס אילנות:
במסגרת בי"ס אילנות הסטודנטים יחנכו תלמידים הן במסגרת הבית ספרית והן הביתית הן במגזר היהודי והן הערבי.
"אילנות" הוא בית-ספר לילדים הסובלים משיתוק מוחין וממחלות ניווניות. ילדים אלה מתקשים בדרך כלל גם בדיבור, בתפקוד החושים וחלקם סובלים מליקויי למידה שונים. התלמידים בבית הספר מגיעים אליו מאזור ירושלים רבתי (כולל מזרח ירושלים), ואף מבקעת הירדן, אשקלון, מודיעין, רעות, מכבים, ועוד. התלמידים מייצגים את המיקרו קוסמוס של החברה הישראלית וביניהם דתיים וחילונים, יהודים וערבים, עולים חדשים וותיקים. אוכלוסיית בית הספר מונה 74 תלמידים בגילאים 6-21, הלומדים ב-12 כיתות. בביה''ס פועלת מועדונית טיפולית. המועדונית מופעלת ע''י איל''ן - ירושלים ונותנת שירותים חינוכיים וטיפוליים לילדי בי''ס ''אילנות'', על-מנת להעסיקם לאחר שעות הלימודים. פעילות ''צעד קדימה'' - כוללת את תלמידי ''אילנות'' ותלמידים הפגועים בשיתוק מוחין הלומדים בבתי-ספר לחינוך מיוחד המקבלים טיפול שיקומי וחינוכי בשעות אחר-הצהריים. קבוצות ובודדים מבין התלמידים בקהילה מקבלים שירותי הידרותרפיה בבריכת השחייה של ביה''ס.

עמותת "אור שלום":
במסגרת עמותת אור שלום ישתלבו הסטודנטים הן במועדוניות והן במשפחתונים במגזר היהודי והערבי.

"אור שלום" הינו ארגון ללא מטרות רווח המטפל בילדים ונוער בסיכון שהוצאו מבתיהם. אור שלום הינו הארגון הגדול ביותר במדינת ישראל המטפל בילדים במסגרות חוץ ביתיות. "אור שלום" נותן פתרונות טיפוליים, חינוכיים ומענה לצרכיהם של ילדים ונוער שהוצאו מבתיהם בגלל התעללויות קשות או הזנחה קשה. ילדים אלה פגיעים במיוחד, היות ונפגעו על ידי מי שאמור היה להגן עליהם- הוריהם ובני משפחותיהם. מאז 1980 "אור שלום" מרחיב את רשת המסגרות והפתרונות הטיפוליות במטרה לתת מענה למצוקה של ילדים בסיכון ללא הבדלי דת, גזע או מין, לשבור את מעגל האלימות ולסייע לילדים להחזיר את האמונה בעצמם, בסביבתם ובעולם המבוגרים.
"אור שלום" מטפל ב- 1300 ילדים, מגיל 0 ועד גיל 22 במגוון תוכניות ומסגרות המעניקות טיפול יחידני המותאם לצרכי הילד בכל רגע נתון. "אור שלום" שואף להבטיח את הרמה המקצועית הגבוהה ביותר, באמצעות מערך הדרכה ויחס גבוה של אנשי צוות לכל ילד. כך אנו מבטיחים שכל ילד יזכה בתשומת לב מרבית, טיפול איכותי ומערך שלם של טיפול והעשרה שיסייעו לו לפרוח.

שלו"ה – שחרור למשפחה ולילד המוגבל:
במסגרת שלו"ה, ישתלבו הסטודנטים בשעות אחה"צ בעבודה עם ילדים ומתבגרים הסובלים מפיגור ולקויות נוספות.
'שלו"ה' הוקמה במאי 1990 על ידי קלמן ומלכי סמואלס בעקבות ניסיונם האישי עם גידולו של יוסי - בנם המיוחד – בבית ועל בסיס האמונה כי האחריות לדאוג לילדים עם צרכים מיוחדים אינה צריכה ליפול רק על המשפחה בה נולדו, אלא הם זקוקים וראויים לתמיכת הקהילה הרחבה ולהיות חלק ממנה.
היכרותם האישית עם האתגר הכרוך בגידול ילד עם צרכים מיוחדים ורצונם העז להעניק למשפחות המתמודדות עם מציאות זהה מסגרת טיפולית תומכת הניעו להקמתה של 'שלו"ה'.
עולמה של שלו"ה נשען על ארבעת אבני היסוד: אהבה, תקווה, אמונה וכבוד האדם, הבאים לידי ביטוי בכל התכניות וברוח השורה במקום. ראשי התיבות של שלו"ה הם "שחרור למשפחה ולילד המוגבל" המביעים הזדהות עם המצב המורכב בו חיות משפחות רבות אשר לא בחרו במציאות אליה נקלעו מחד ומאידך רצון עז לסייע להם בהתמודדות היום יומית.
'שלו"ה' משרתת במרכזיה למעלה מ- 500 פעוטות ילדים ונוער בתוכניות ייחודיות ותראפיות סביב לשעון, שבעה ימים בשבוע. לכל ילד תוכנית אישית שנועדה לקדמו לכדי מיצוי הפוטנציאל והעצמת יכולותיו החברתיות. בדרך זו גדלים סיכוייו לגדול בחיק המשפחה באורח נורמטיבי ולהשתלב בבגרותו בקהילה כאדם עצמאי כפי יכולותיו. (מדרגות תכניות שלו"ה מלוות את הילד ומשפחתו מהלידה עד הבגרות...).
בשלו"ה המשפחה במרכז. תכניות שלו"ה השונות מבוססות על הטיפול בילד והעצמת משפחתו במקביל. על בסיס עיקרון זה נבנו כל תכניות שלו"ה: תכנית "אני ואמי" מעונות היום השיקומי, מעונות השילוב, תכנית אחה"צ, תכנית הבוגרות, תכנית הנופשון ותכנית הקיץ. בזמן שהילד מטופל ומפתח מיומנויות חיים, נהנים בני משפחתו מהיכולת לקיים אורח חיים תקין ובריא.

מרכז יום לקשיש קרית מנחם:
מרכז יום לקשיש מסונף לאשל ומספק שירותים לקשישים מרחבי ירושלים. במרכז היום מספקים ארוחות חמות שירותים רפואיים ופרה רפואיים שונים וזאת בנוסף לפעילויות חברתיות שונות. במסגרת הפרויקט חנכו הסטודנטים קשישות עריריות בשעות אחה"צ במסגרת הביתית שלהן.

סיכמה וערכה: איריס טרי מתאמת הקשר עם האקדמיה