Disable Preloader

פרויקט קשר

קשר

סיכום פרויקט קשר מחזור ראשון שנה"ל תש"ע – 20.6.10


 

פרויקט קש"ר - שיתוף פעולה בין ביה"ס לריפוי בעיסוק של הדסה והאוניברסיטה העברית לבין ארגון "חברים לרפואה"

מצגת פרויקט קש"ר 

מברכים:

פרופ' שולה פורוש, ראש ביה"ס לריפוי בעיסוק, האוניברסיטה העברית, הדסה ירושלים:
שותפות בין הריפוי בעיסוק לבין הקהילה במטרה לאפשר מעורבות חברתית עם אנשים בעלי צרכים מיוחדים, להשפיע על חייהם של ילד/מבוגר עם מוגבלות. זהו צו החיים – תן וקח. נדיבות פירושה לתת יותר משאתה מסוגל. החיבור בין הנותן והמקבל מוליד תחושה חדשה של שייכות. מעורבות בקהילה תורמת למימוש והתפתחות עצמית. מודה לסטודנטים, למירי טל סבן ולמדריכות איילת יפעת וסיגל.

דיקנית הסטודנטים: פרופ' אסתר שוהמי: מעורבות חברתית ועשייה בקהילה בקורס מובנה שמקנה נקודות זכות לסטודנטים. ונושק לתחום האחר של הנגשת ההשכלה הגבוהה לבעלי צרכים מיוחדים.

מר שרייבמן, משנה מנהל ארגון הדסה: מברך את כל העוסקים במלאכה.

מר יחיאל לנדמן, יו"ר חברים לרפואה: קשר פירושו אנשים טובים לכל אורך הדרך, צעירים בעלי שאיפות שמוכנים לעשות למען אחרים, לסייע. נתינה מצמיחה אהבה שמביאה איתה צמיחה והנאה גם לכם הסטודנטים וגם לנתרמים. מודה לסטודנטים.

סה"כ 49 סטודנטים בשנה א'.

ביה"ס "אילנות" - 12 סטודנטיות:
בחווית החונכות למדתי על עצמי, על החניכה ועל העולם, למדתי שמוגבלויות פיזיות אינן מהוות מחיצה ליצירת קשר אמיתי בין אנשים.
תהליך משותף בקבוצה: למדנו לזהות את המחוות הקטנות. קיבלנו נקודת מבט מפוכחת על העולם שלנו ועל האנשים החולקים אותו.
הקרינו את הסרט עם השיר "you got a friend in me".
"הדברים החשובים סמויים מהעין".

"שלווה" – שחרור למשפחה ולילד המוגבל :
8 סטודנטיות:

החונכות התקיימה אחה"צ. החניכים בגילאי 6-21 בעלי פיגור שכלי, תסמונת דאון.
את הסטודנטיות ליוו 3 מדריכות. סיגל, גל ושלומית. הן הודו לסטודנטיות. והגדירו אותן כחלק מהמשפחה.
הסטודנטיות: במפגש הראשון עם הילדים נפתח לי הלב וכל ההתנגדויות נעלמו. לאט לאט התחיל להיווצר אמון משמעותי – הוא אמר לי מה הוא רוצה. קשר שהלך ונבנה ואז לקראת הסוף התחיל תהליך הפרידה. עצוב לשנינו. אני לוקחת אתי שהיה לי מדהים. מעבר לקשר עם החניך, נוצר קשר עם המקום. הצוות נתן מענה והייתה חוויה נהדרת לכולנו.

בית חולים אלין:
במחלקות השונות, מגוון ילדים ובוגרים בעלי פגיעות מורכבות, מתמחה בבעיות נשימתיות.
14 סטודנטים:
בפגישה בהתחלה היה שוק חושי, גלגלים ומכונות, הפתעה. בפגישה עם החניכים, קשיים, פער פיזי וגופני. קשיי תקשורת, פערי תרבות, גיל ומין. האם זו שותפות או חונכות, חברי או מעבר לזה, רואים את האדם שממול. לאט לאט נוצרים סיפורים יותר מצחיקים, שיתוף, הופך להיות יותר מרגש. בפרידה, חשש, התהליך היה ארוך, קשה ומשמעותי.
בסוף הצלחנו לפטפט,להבין מה הוא אוהב, ככל שהעמיקה התקשורת העמיקה ההיכרות, נפתח בפני, הפרידה הייתה משמעותית.
תודה לקבוצה, ולמדריכות שליוו אותנו.
הקרינו סיפור: משהו אחר: אתה לא כמונות, אתה לא שייך. מאז נשארו מישהו ומשהו אחר יחד, היו שנים אבל הסתדרו נפלא.

עמותת אור שלום:
15 סטודנטיות:

לא פשוט לבנות קשר, עד שנבנה כבר צריך להיפרד.
אין לקויות מוטוריות קוגנטיביות, החניכים נראים רגיל, כל אחד עם סיפור אישי טעון וקשה וההתמודדות אחרת. דרך ארוכה עד שמגיעים לליבם של החניכים. ואחר כך הפרידה. קשה ומאתגר. כשזה קרה נכנסנו להם ללב והם נכנסו לנו ללב. מחוייבות היא ליצירת קשרים. ניסיונות – מי שלא עושה לא טועה ומי שלא טועה לא עושה. צמחנו ביחד ולחוד. שיעור לחיים – מאחורי כל חניך עומד סיפור שהפך גם לסיפור שלנו. בהתחלה נתקלנו בדחייה, הקשבנו, הגענו אליו בדרך שלו. הפרידה חוויה בעייתית. היה קשה, מאתגר, מעניין ובגלל זה משמעותי.
שיר של שלום חנוך: שתדע ללכת קדימה ושתדע למצוא את האהבה עוד בגלגול הזה, לא קל להיות כאן.


סיכמה: איריס טרי, מתאמת עמותה-אוניברסיטה.

 

 ביה"ס לריפוי בעיסוק של הדסה והאוניברסיטה העברית, ירושלים:

פרויקט קשר מיועד לסטודנטים בשנה א' בביה"ס לריפוי בעיסוק, סה"כ 47 סטודנטים בשנה"ל תש"ע.
במסגרת הפרויקט יחנכו הסטודנטים פעם בשבוע (כשעה וחצי) ילד או מבוגר עם צרכים מיוחדים המתמודדים עם מגבלה פיזית, נפשית, קוגניטיבית ו/או חברתית וילוו אותו לאורך השנה.
לכל סטודנט יהיה איש קשר מלווה בשטח.
בנוסף יתחלקו הסטודנטים לשלוש קבוצות, כאשר כל קבוצה תלווה ע"י מנחה מטעם ביה"ס שתיפגש עם הסטודנטים באופן קבוצתי ואישי אחת לשלושה שבועות באוניברסיטה.
במקביל, יינתן קורס עיוני שנתי בנושא מעורבות חברתית בקהילה בקרב אנשים עם צרכים מיוחדים, הכולל נושאים כגון הגדרת מעורבות חברתית ומודלים שונים למעורבות חברתית בקהילה, דרכים ליצירת קשר עם אנשים עם צרכים מיוחדים, העמקת הידע וההבנה של הצרכים התפקודיים של אנשים עם צרכים מיוחדים, מהו "צדק עיסוקי" וכדומה.
במהלך השנה יגישו הסטודנטים דוחות על עבודתם בקהילה ורפלקציה על  משמעות העבודה עבורם.
בסוף הקורס יתקיים מפגש סיום בו יציגו הסטודנטים את התהליך האישי והקבוצתי שעברו במסגרת החונכות.
הקורס הוא קורס חובה מקנה ניקוד אקדמי בהיקף 4 נ"ז.

 

הסטודנטים יקלטו במסגרות הבאות:

 

בית חולים אלי"ן - מרכז לשיקום ילדים ונוער:
בית חולים אלי"ן - מרכז לשיקום ילדים ונוער המטפל בתינוקות, ילדים ונוער, נפגעי תאונות דרכים, פעולות טרור וילדים הלוקים במומים מולדים או מוגבלות כתוצאה ממחלות שונות. בית חולים אלי"ן לשיקום ילדים ונוער מספק מגוון רחב של שירותים רפואיים, פרא-רפואיים ושירותים נוספים מהמתקדמים בעולם כגון שיקום ילדים, שיקום נשימתי לילדים, אשפוז יום שיקומי לילדים, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, שח"ר – מעונות יום שיקומיים, הידרותרפיה לילדים, בריכה טיפולית לילדים, מרפאת הפרעות בתקשורת, מרפאת אכילה, מסלול – מרכז ספורט לילדים ונוער, שחיית תינוקות, המרכז לשיפור מיומנויות ועוד. הצוות המקצועי הינו צוות רב תחומי אשר עובד בשיתוף פעולה מלא להשגת התוצאות המרביות לכל מטופל ומטופל. הצוות באלי"ן מתעדכן תמידית בחידושים הרפואיים והטיפוליים בעולם. לבית חולים אלי"ן מגיעים מטופלים רבים מכל רחבי הארץ והעולם.

 

ביה"ס אילנות:
במסגרת בי"ס אילנות הסטודנטים יחנכו תלמידים הן במסגרת הבית ספרית והן הביתית הן במגזר היהודי והן הערבי.
"אילנות" הוא בית-ספר לילדים הסובלים משיתוק מוחין וממחלות ניווניות. ילדים אלה מתקשים בדרך כלל גם בדיבור, בתפקוד החושים וחלקם סובלים מליקויי למידה שונים. התלמידים בבית הספר מגיעים אליו מאזור ירושלים רבתי (כולל מזרח ירושלים), ואף מבקעת הירדן, אשקלון, מודיעין, רעות, מכבים, ועוד. התלמידים מייצגים את המיקרו קוסמוס של החברה הישראלית וביניהם דתיים וחילונים, יהודים וערבים, עולים חדשים וותיקים. אוכלוסיית בית הספר מונה 74 תלמידים בגילאים 6-21, הלומדים ב-12 כיתות. בביה''ס פועלת מועדונית טיפולית. המועדונית מופעלת ע''י איל''ן - ירושלים ונותנת שירותים חינוכיים וטיפוליים לילדי בי''ס ''אילנות'', על-מנת להעסיקם לאחר שעות הלימודים. פעילות ''צעד קדימה'' - כוללת את תלמידי ''אילנות'' ותלמידים הפגועים בשיתוק מוחין הלומדים בבתי-ספר לחינוך מיוחד המקבלים טיפול שיקומי וחינוכי בשעות אחר-הצהריים. קבוצות ובודדים מבין התלמידים בקהילה מקבלים שירותי הידרותרפיה בבריכת השחייה של ביה''ס.

 

עמותת "אור שלום":
במסגרת עמותת אור שלום ישתלבו הסטודנטים הן במועדוניות והן במשפחתונים במגזר היהודי והערבי.

"אור שלום" הינו ארגון ללא מטרות רווח המטפל בילדים ונוער בסיכון שהוצאו מבתיהם. אור שלום הינו הארגון הגדול ביותר במדינת ישראל המטפל בילדים במסגרות חוץ ביתיות. "אור שלום" נותן פתרונות טיפוליים, חינוכיים ומענה לצרכיהם של ילדים ונוער שהוצאו מבתיהם בגלל התעללויות קשות או הזנחה קשה. ילדים אלה פגיעים במיוחד, היות ונפגעו על ידי מי שאמור היה להגן עליהם- הוריהם ובני משפחותיהם. מאז 1980 "אור שלום" מרחיב את רשת המסגרות והפתרונות הטיפוליות במטרה לתת מענה למצוקה של ילדים בסיכון ללא הבדלי דת, גזע או מין, לשבור את מעגל האלימות ולסייע לילדים להחזיר את האמונה בעצמם, בסביבתם ובעולם המבוגרים.
"אור שלום" מטפל ב- 1300 ילדים, מגיל 0 ועד גיל 22 במגוון תוכניות ומסגרות המעניקות טיפול יחידני המותאם לצרכי הילד בכל רגע נתון. "אור שלום" שואף להבטיח את הרמה המקצועית הגבוהה ביותר, באמצעות מערך הדרכה ויחס גבוה של אנשי צוות לכל ילד. כך אנו מבטיחים שכל ילד יזכה בתשומת לב מרבית, טיפול איכותי ומערך שלם של טיפול והעשרה שיסייעו לו לפרוח.

 

שלו"ה – שחרור למשפחה ולילד המוגבל:
במסגרת שלו"ה, ישתלבו הסטודנטים בשעות אחה"צ בעבודה עם ילדים ומתבגרים הסובלים מפיגור ולקויות נוספות.


'שלו"ה' הוקמה במאי 1990 על ידי קלמן ומלכי סמואלס בעקבות ניסיונם האישי עם גידולו של יוסי - בנם המיוחד – בבית ועל בסיס האמונה כי האחריות לדאוג לילדים עם צרכים מיוחדים אינה צריכה ליפול רק על המשפחה בה נולדו, אלא הם זקוקים וראויים לתמיכת הקהילה הרחבה ולהיות חלק ממנה.


היכרותם האישית עם האתגר הכרוך בגידול ילד עם צרכים מיוחדים ורצונם העז להעניק למשפחות המתמודדות עם מציאות זהה מסגרת טיפולית תומכת הניעו להקמתה של 'שלו"ה'.
עולמה של שלו"ה נשען על ארבעת אבני היסוד: אהבה, תקווה, אמונה וכבוד האדם, הבאים לידי ביטוי בכל התכניות וברוח השורה במקום. ראשי התיבות של שלו"ה הם "שחרור למשפחה ולילד המוגבל" המביעים הזדהות עם המצב המורכב בו חיות משפחות רבות אשר לא בחרו במציאות אליה נקלעו מחד ומאידך רצון עז לסייע להם בהתמודדות היום יומית.


'שלו"ה' משרתת במרכזיה למעלה מ- 500 פעוטות ילדים ונוער בתוכניות ייחודיות ותראפיות סביב לשעון, שבעה ימים בשבוע. לכל ילד תוכנית אישית שנועדה לקדמו לכדי מיצוי הפוטנציאל והעצמת יכולותיו החברתיות. בדרך זו גדלים סיכוייו לגדול בחיק המשפחה באורח נורמטיבי ולהשתלב בבגרותו בקהילה כאדם עצמאי כפי יכולותיו. (מדרגות תכניות שלו"ה מלוות את הילד ומשפחתו מהלידה עד הבגרות...).


בשלו"ה המשפחה במרכז. תכניות שלו"ה השונות מבוססות על הטיפול בילד והעצמת משפחתו במקביל. על בסיס עיקרון זה נבנו כל תכניות שלו"ה: תכנית "אני ואמי" מעונות היום השיקומי, מעונות השילוב, תכנית אחה"צ, תכנית הבוגרות, תכנית הנופשון ותכנית הקיץ. בזמן שהילד מטופל ומפתח מיומנויות חיים, נהנים בני משפחתו מהיכולת לקיים אורח חיים תקין ובריא.

 

למידע נוסף אודות פרויקט קש"ר